Doprava zdarma při nákupu nad 2000 Kč.

Proč se mění hodnota?

Kryptoměny způsobily revoluci ve finančním prostředí a zavedly decentralizovanou a digitální formu měny. S rostoucí popularitou kryptoměn je stále důležitější porozumět různým ukazatelům používaným k hodnocení jejich hodnoty a dynamiky trhu. V tomto komplexním průvodci se hlouběji ponoříme do klíčových metrik kryptoměn, včetně hodnoty kryptoměn, tržní kapitalizace, nabídky v oběhu, celkové nabídky, maximální nabídky, dominance na trhu a dalších metrik.

 

Hodnota:
Hodnota kryptoměn představuje cenu nebo hodnotu konkrétní kryptoměny. Odráží peněžní hodnotu přiřazenou jedné jednotce nebo tokenu dané digitální měny. Hodnotu kryptoměn určují síly nabídky a poptávky na trhu, které jsou ovlivněny faktory, jako je nálada investorů, vývoj projektů, technologický pokrok, změny regulace a celkové podmínky na trhu.

 

Tržní kapitalizace (Market Cap):
Tržní kapitalizace je základní metrika používaná k posouzení velikosti a relativní hodnoty kryptoměny. Vypočítá se vynásobením aktuální ceny jedné jednotky kryptoměny celkovým počtem mincí nebo tokenů v oběhu. Tržní kapitalizace poskytuje odhad celkové hodnoty kryptoměny a udává její postavení v hierarchii trhu. Široce se používá k porovnávání různých kryptoměn a určování jejich relativního významu na trhu.

 

 Mnohem více informací se dočtete v knihách z naší nabídky.

 

Počet mincí v oběhu:
Nabídka v oběhu označuje celkový počet mincí nebo tokenů kryptoměny, které jsou aktivně dostupné a obíhají na trhu. Nabídka v oběhu je zásadní metrikou, protože přímo ovlivňuje dynamiku trhu, likviditu a tvorbu ceny kryptoměny. Může se měnit s tím, jak se těží, uvolňují nebo spalují nové mince.

 

Maximální nabídka:
Maximální nabídka označuje absolutní maximální počet mincí nebo tokenů, které mohou pro určitou kryptoměnu kdy existovat. Představuje horní hranici, kterou nelze překročit, což zajišťuje kontrolovanou a konečnou nabídku. Kryptoměny s maximální nabídkou zdůrazňují nedostatek a udržují předem stanovený limit nabídky. Metrika max. nabídky hraje významnou roli při určování dlouhodobé hodnoty a potenciálu kryptoměny.

 

Dominantní postavení na trhu:
Dominantní postavení na trhu je metrika, která se používá k měření relativního významu kryptoměny v rámci širšího trhu. Vypočítá se vydělením tržní kapitalizace konkrétní kryptoměny celkovou tržní kapitalizací všech kryptoměn dohromady. Tržní dominance poskytuje přehled o relativním vlivu a popularitě kryptoměny ve srovnání s jejími kolegy. Vysoká tržní dominance značí silné postavení kryptoměny na trhu, zatímco nízká tržní dominance ukazuje na roztříštěnější přítomnost na trhu.

 

 Podívejte se na hrnky s motivem kryptoměn z naší nabídky.

Další metriky:
Zatímco hodnota kryptoměny, tržní kapitalizace a nabídka v oběhu jsou běžně používané metriky, existuje několik dalších důležitých metrik, které stojí za zmínku. Patří mezi ně objem obchodů (celková hodnota kryptoměny zobchodovaná v určitém časovém období), volatilita ceny (míra kolísání ceny v daném čase), likvidita (snadnost nákupu nebo prodeje kryptoměny, aniž by to výrazně ovlivnilo její cenu) a návratnost investice (ROI) (ziskovost investice do kryptoměny za určité období). Porozumění metrikám kryptoměn je nezbytné pro posouzení hodnoty, potenciálu a dynamiky trhu různých kryptoměn. Zohledněním těchto metrik spolu s dalšími faktory, jako jsou technologie, přijetí a regulační prostředí, mohou investoři činit informovanější rozhodnutí a s větší jistotou se pohybovat ve složitém světě kryptoměn.

 

Kryptoměna Bitcoin BTC Kryptoměna Ethereum ETH Kryptoměna Cardano ADA Kryptoměna Solana SOL Kryptoměna Polkadot DOT Kryptoměna Ripple XRP Kryptoměna Shiba-Inu SHIB Kryptoměna Dogecoin DOGE Kryptoměna Litecoin LTC